vrijdag
9 dec

workshop Ruimte voor kunst en cultuur

event
10:00 - 15:00
Gratis

Ruimte delen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk bots je vaak op schijnbare onzichtbare, maar vaak fundamentele obstakels. 

Kunstenpunt werkt al enkele jaren rond infrastructuur voor cultuur: ruimte wordt alsmaar duurder, overheden zoeken oplossingen voor de kost van hun patrimonium door te verkopen aan de hoogstbiedende en tijdelijk gebruik speelt in de kaart van gentrificatie. Er ontstaan nieuwe allianties rond ruimte, ook met andere domeinen, en er wordt gewerkt aan modellen om de overheid en private sector op een duurzame wijze te betrekken. De voorbeelden komen voornamelijk uit het kunstenveld, maar soms zijn er ook partijen vanuit cultuur betrokken en de pistes rond betaalbare ruimte gelden uiteraard cultuurbreed.

Op vrijdag 9 december 2022 van 10 tot 15u komen we in Brussel, bij Globe Aroma samen voor een eerste workshop in een reeks rond ruimte delen. 

Timelab ontwikkelde, samen met Kunstenpunt, een kaartspel als gespreksinitiator voor actoren uit verschillende domeinen (privaat, publiek en gemeenschap). Three is a Crowd is een kaartspel waarbij verschillende stellingen de partners aan de tafel uitnodigen om te zoeken naar een gemeenschappelijke basis geinspireerd op commoningpraktijken. Deze basis kan dienen om een samenwerking op te bouwen, consortia te begeleiden of kennis uit te wisselen tussen projecten. 

De workshop is de 3de uitgewerkte methode van de Timelab Academy. 

Vanaf februari 23 is het kaartspel beschikbaar, maar in deze eerste workshop spelen we onder begeleiding en ontdek je de kracht van commoning. 

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die met dit vraagstuk naar betaalbare ruimte met een lange termijn perspectief begaan is : kunstenaarscollectieven, kunst- en cultuurorganisaties, overheden, private spelers en onderzoekers.

 

PRAKTISCH

 

Vrijdag 9 december 2022

10 tot 15u (ontvangst en koffie vanaf 9u30)

gratis

Voertaal: Nederlands

Globe Aroma, Moutstraat 26, 1000 Brussel (metro Beurs, 10 min te voet Centraal Station)

 

PROGRAMMA

9u30: koffie en thee

10-10u30: presentatie en discussie rond een case : de Kunstenwerkplaats aan Groenplein in Hasselt waar B-Classic, Cinema ZED, Het nieuwstedelijk en Vonk aan werken in een gebouw van de Stad Hasselt. Door Lies Serdons (Vonk)

10u30-11u: speed date om elkaar beter te leren kennen.

11-12u: discussie in kleine groepen rond thema’s, die we daarna plenair oogsten : welke topics leven er die we tijdens volgende bijeenkomsten kunnen agenderen? 

12u-12u30: korte presentatie van de onderzoek ‘ruimtegebruik van kunstorganisaties met werkingssubsidies’ door Simon Leenknegt (Kunstenpunt). Ook andere onderzoeksprojecten kunnen kort gepresenteerd worden; geef ons een seintje als je iets kort wil presenteren.

12u30: An Vandermeulen (Globe Aroma) zal het verhaal vertellen over het verweven van hun ruimte; een samenwerking met Terra Nova en Community Land Trust. 

Lunch

14-15u: spelen van de gesprekstool ‘Three is a crowd’, dat ontwikkeld werd door Kunstenpunt en Timelab. Op basis van stellingen leer je elkaars mening, ervaring en waarden kennen over het gebruiken van ruimte.

 

event
10:00 - 15:00
Gratis