Wie zijn we?

In 2016 begon het team van Timelab met het ontwikkelen van een nieuwe manier om groepen te begeleiden. Dit idee kwam voort uit meer dan 8 jaar ervaring met open source projecten, waar samenwerking en gedeeld eigenaarschap altijd centraal stonden. Wat maakt deze projecten zo bijzonder?

  • Iedereen doet vrijwillig mee
  • Mensen komen uit verschillende hoeken en brengen allerlei expertises mee
  • Samen beslissen we wat we doen

In 2017 werkten we deze aanpak verder uit en legden de focus op governance voor het gemeenschappelijk beheren van projecten. Wat betekent dit? Simpel gezegd: hoe organiseren we ons als groep zodat we samen meerwaarde creëren en die ook kunnen behouden?

Ons eerste grote testproject was NEST – de tijdelijke invulling van de voormalige stadsbibliotheek in Gent Zuid. Samen met 45 initiatieven bouwden we een bruisende plek die 24/7 open was en voor iedereen toegankelijk. 8 maanden lang was NEST dé ontmoetingsplek in de stad!

Niet veel later startte ons lokale team met een nieuw project: een voormalig postgebouw in Roeselare omvormen tot een plek die samen met de OCMW-klanten (en breder, de hele stad) vorm kreeg. Daarna volgden andere mooie projecten zoals Maakleerplek in Leuven en Marta in Mechelen

Van intensieve begeleiding naar faciliteren

Na jaren zelf projecten te begeleiden, merkten de coaches bij Timelab dat het tempo moeilijk vol te houden was. De projectbegeleiding was intensief en duurde soms wel 6 maanden tot jaren. Dit maakte het lastig om meer dan twee projecten per jaar te combineren met hun andere werk bij Timelab.

Daarom besloten ze zich meer te richten op facilitatietools en het opleiden van mensen om die tools effectief in te zetten. Het begon met het ontwikkelen van een kader om bestaande methodes te evalueren en te onderzoeken hoe ze *commoning* processen ondersteunen. Al snel kwamen ze erachter dat veel interessante benaderingen niet uit de ontwerp- en participatiesector kwamen, maar uit andere vakgebieden.

Ze verdiepten zich in modellen uit sociologie, psychologie, antropologie, systeemtheorie, critical thinking en management. En altijd vanuit de ontwerpprincipes als basis om tools te doorlichten. De uitdaging? De complexe theorieën vertalen naar praktische, speelse instrumenten die processen op een intuïtieve manier in gang zetten bij gebruikers.

Met de overtuiging dat veranderingsprocessen geen puur intellectueel proces zijn, maar vooral een ervaringsgericht proces – waarbij reflectie en bewustwording de verandering aandrijven – begonnen de tools steeds meer *self-explanatory* te worden. En zo ontstond het idee om deze te gebruiken in workshops en masterclasses. Hier leren we mensen niet alleen over de tools, maar ook hoe ze zelf kunnen faciliteren.

In dit proces blijven de coaches bij Timelab zelf ook leren, en bouwen ze een netwerk van gelijkgestemde peers die geloven in de kracht van een ervaringsgerichte en empowerende aanpak.

De tools die uit deze zoektocht voortkwamen, zijn inmiddels niet alleen beschikbaar in onze workshops en masterclasses, maar ook als autonome spelobjecten in onze shop. Zo kun je ze zelf ontdekken en gebruiken, wanneer het jou uitkomt!

Onze coaches

Evi Swinnen is ontwerper, life coach en coördinator van Timelab. Na jaren begeleiden van groepen in het makerslab en ervaring met open source ontwerpen, startte ze het NEST-project na een bezoek van Michel Bauwens aan Gent. Dit was het eerste grote project waarin we het model dat we ontwikkelden écht in de praktijk brachten, en dat op een grotere schaal dan ooit tevoren. Geruggesteund vanuit de Peer to Peer Foundation, waar Evi in betrokken was. Hierdoor kreeg NEST een internationale en onderbouwde weerklank.

Marieke Maertens is industrieel ingenieur, ontwerper en escape game developer. Ze voegde zich al snel bij het team en nam de volledige begeleiding van RSL op Post voor haar rekening. Samen vormden zij een dream team.

Timelab Academy is een project van Timelab.